30 Haziran 2010 Çarşamba

sevdakâr çelik*
Suat YALAZ ustanın KARAOĞLAN
bu ay (Haziran 2010) 50 yaşına basıyor.

Çizgi dünyasına karikatürle giren ve sonrasında KARAOĞLAN çizgi romanıyla bir döneme damgasını vuran Suat YALAZ ustamız, 26.06.2010 Perşembe günü Fatih ALTAYLI’nın “TekeTek” programı aracılığıyla konuk oldu evlerimize.
Onca yaşına karşın “yaşam heyecanını” yitirmeyen bu büyük ustayı; mutlulukla izledik, içimiz aydınlandı, anılarımız tazelendi.
*
"Pulları basılan, filmleri çekilen, TV dizisi olan kült çizgi roman Karaoğlan; bu ay 50 yaşına basıyor."
1960 yılında siyah beyaz olarak basılan Karaoğlan dergisi; çok geçmeden; yabancı çizerlerce hayat bulan Tom Miks, Teksas, Zagor, Kinova gibi çizgi romanların tahtına oturdu. Siyahbeyaz Yeşilçam filmlerinin izlendiği sinema önlerinde değiş tokuş edilerek elden ele dolaştı. Çok sevildi... "7'den 70'e her yaş grubundan okuyucusu oldu"...
İnanılmaz gibi gelebilir, lakin; Ayhan Işık, Orhan Günşiray, Eşref Kolçak, Yılmaz Güney'e özenip "rol kesen" afili delikanlılar arasında / Karaoğlan usulü racon kesenlere de rastlanıyordu o kadim tarihte...
*
Kimi gazetelerde tefrika olarak da yayımlanan Karaoğlan'ın -dergicilik bağlamındaki- ikinci çıkışı, 1980'li yılların başıdır. Hayatımıza iyiden iyiye televizyon da girmiştir . Ancak onun sadık dostları, Karaoğlan'ın tefrika edildiği gazetenin tirajını 30 binden 130 bine fırlatabilmiştir...
Şurası da açıktır ki, onun maceralarını okuyanlar arasında, çizgiye gönül verenler ve heyecanlarını "çizgi roman" yaratmaya evirenler de olmuştur. Nitekim Sezgin BURAK, Suat YALAZ ustanın açtığı yolda ilerleyip, kendine alan yaratan önemli isimlerden biridir.
*
Kırk yıl önce Fransa'ya yerleşen Suat Yalaz, Karaoğlan'ı Fransızlar'ın da kahramanı yaptı. KEBİR adıyla ve Fransızca yayınlanan KARAOĞLAN; Fas, Tunus, Cezayir, Kuzey Afrika ve Kanada'da büyük beğeniyle karşılandı.
*
İşini tutkuyla yapan Suat YALAZ ustanın gönüllere taht kurmasının asıl gizi; gönül adamı olmasının ötesinde; bilgilerini paylaşması, yani öğreticiliğidir.
Okuyucularını bir öğretmen duyarlılığıyla aydınlatan, bilgi aktaran, yol gösteren çizgi ustalarından biri de O'dur. Tıpkı; Cemal Nadir, Abidin Dino, Nâzım, Oğuz Aral, Semih Balcıoğlu, Raşit Yakalı (...) gibi...
Biraz düşünürsek göreceğiz ki / yüreğimizde -gerçek anlamda- özel ve önemli yere sahip olanlar; eserlerini hap gibi yutturmak yerine, izleyicisine yol yordam gösterip, el uzatanlardır.
Kısaca, gerçek ustalar; gönül kazanmaya yatırım yapıyor hep.
Oğuz ARAL'ın GIRGIR'daki "Çiçeği  Burnunda Karikatürcüler" köşesi, Semih BALCIOĞLU ve Raşit YAKALI'nın ÇARŞAF'taki "Karikatür Okulu" / bilgiyi okuyucularla paylaşmaya en güzel örneklerdir.
O değerli ustaları unutulmaz kılan işte bu özverili tutumlarıdır.
*
1980'li yılların haftalık KARAOĞLAN dergisinde de benzer bir tutum içindedir Suat YALAZ.
Oğuz ARAL'ın "Çiçeği Burnunda Karikatürcüler" sayfası gibi, O'nun da ÖZEL ULAK sayfası vardır.
Çizgi roman gibi onca zahmetli bir uğraşa soyunmak yetmezmiş gibi; okuyucularına "titizlikle, incelikle" bilgi aktarmıştır bu sayfadan. Üstelik, hiçbir okuyucusunu ıskalamadan... Ve üstelik uzaklarda / Fransa'da yaşadığı  ve iletişimin bu denli kolay olmadığı bir dönemde, ülkemizdeki sevenlerine ses ulaştırmıştır.
Dememiz o ki / KARAOĞLAN'ın "ÖZEL ULAK" sayfası, işte böylesine saygın bir amaca hizmet etmiştir. (Bilgi edinilmesi ereğiyle, ÖZEL ULAK sayfasının geniş bir örneğini aşağıda paylaşıyoruz.)
Önemli bilgileri okuyucusuyla paylaşırken "Özel Ulak"ın kısıtlı alanının dışına da çıkmayı gereksinmiştir değerli Ustamız... Örneğin, "RESİMLİ ROMAN ÜZERİNE" bilgi aktarırken, -belki de dergi formatının dışına çıkarak-  ayrı bir sayfayı gözden çıkarmıştır. ( "Biz Bize" sayfasının bir örneği aşağıdadır.)
*
*
 "TekeTek programında Suat Yalaz ustamızı izlerken anılarımız tazelendi." demiştik.
Öyle de oldu: Kitaplığımın rafları arasında nicedir sessizce dinlenen Karaoğlan ciltlerini indirdim.
Bir arşiv belgesi, handiyse unuttuğum kimi şeyleri anımsamamı sağladı:
1980'li yıllar... GIRGIR'a mizah öyküleri yazdığımız, dönemin mizah dergilerine karikatürler gönderdiğimiz yıllar... ve tutup KARAOĞLAN'a da çizimler göndermişiz. (Aşağıda, siz değerli dostlarla paylaşmış olayım.)
*(Şimdi içimizden; "hey gidi günler, hey!" demekte olduğumuzu :) da yazayım, bari tam olsun. )
 *
Dememiz şudur:
 Emekleri unutulmaz değerli ustalarımızın yazıp çizdiklerini (dergilerini)  salt "vakit öldürmek" için okuyup/izlemedik. Onlardan çok, ama çok şey öğrendik.
Bilgilerini / "bilgece ve incelikle paylaşmakta da usta olan" sevgili ustalarımızı;
 saygıyla, derin sevgilerle yad ediyorum.

Sevdakâr ÇELİK
28.o6.2o1o
*
*
Tolga ÜNSAL-Ankara
(...)Sayın okuyucumuz,
KARAOĞLAN'ın 7'den 70'e her yaş grubundan okuyucusu olduğunu biliyor musunuz? Küçük yaştaki okuyucularımız, ağabeylerinden, amcalarından, dayılarından duyduğu KARAOĞLAN maceralarını okuyabilmek için, sizin yaptığınız gibi, eski kitap satan yerlere koşuyorlar ve çoğunlukla elleri boş döndükleri için hemen bize yazıyorlar.
Daha büyük yaştaki okuyucularımız ise, eski Karaoğlan'ların tadı damaklarında kalmış, bize yazmadan edemiyorlar. (...)
*
Şeref DEMİREL- Ankara -
Çizdiğiniz resmi, örnek aldığınız kapakla birlikte göndermişsiniz ama çinilemeden, kurşunkalem çalışmasını göndermişsiniz. Üstelik o kadar çok silinip düzeltilmiş ki, kağıt yırtılacak hale gelmiş. Daha temiz çalışılmış resimler gönderin, olur mu?
*
Selami GÜNDOĞDU- Kandıra
Bayilerde bulamadığınız sayıların numaralarını tek tek yazıp karşılığı kadar da posta pulu gönderirseniz, eksik sayıları size hemen postalarız. Bu arada açık adresinizi yazmayı sakın unutmayın, Gönderdiğiniz resim henüz yayınlanabilecek düzeyde değil.
*
Tanyel Ali MUTLU-Malatya
Son gönderdiğiniz çalışmaların kalitesi eski gönderdiklerinize oranla çok düşük, Sadece bir resminizi yayınlamak üzere ayırdık. Çok resim yerine, titiz çalışılmış tek resim gönderseniz daha iyi olur.
*
Nilgün EROĞLU-Ankara
Eskiden hanım kızlarımızdan okuyucu mektubu gelince, "KARAOĞLAN dergisini hanımlar da okuyor, ne mutlu bize!" diye sevinirdik. Şimdi, sizin gönderdiğiniz resimle, hanım çizerlerimizle de tanışmış oluyoruz, aman ne güzel bir olay! ..
"KARAOĞLAN çok güzel bir dergi, değerini bilelim" diye biten mektubunuz için teşekkürler, inci gibi okunaklı yazınız için tebrikler.
*
Ahmet KÖLE(Adana), Vahit ŞAHİN(Ankara), Metin ÖZDEMIR ( Kayseri), Hüseyin
GÜMÜŞ ( Nizip); Cüneyt ERGE (İstanbul), Tamer KUŞÇU ( İskenderun), A.Kadir YAŞAR (Denizli), M.Sait AVCI (Ceylanpınar), Turhan GÖÇ (Kayseri), Metin AKGÜL (İstanbul)
Gönderdiğiniz resimler kurşunkalemle çizilmiş, renklendirilmiş veya bir dergi sayfasında yayınlanacak düzeye ulaşmamış olduğundan, bu kez "Okuyucularının
Fırçasından KARAOGLAN" sayfasına koyamıyoruz. Daha titiz çalıştığınız yeni resimleri bekler, başarılar dileriz.
*kaynak- (KARAOĞLAN /12 Aralık 1984)



Hiç yorum yok: